fbpx
Numer NIE – najważniejszy dokument dla obcokrajowca w Hiszpanii

Numer NIE – najważniejszy dokument dla obcokrajowca w Hiszpanii

Przebywając na terenie Hiszpanii dłużej niż 3 miesiąca, jak i wtedy kiedy wiążą nas z Hiszpanią jakiekolwiek sprawy biznesowe, inwestycyjne czy społeczne, powinniśmy posiadać numer NIE.

Czym jest numer NIE?

Numer identyfikacji obcokrajowca (Número de Identidad de Extranjero). Taki hiszpański odpowiednik PESELu, dzięki któremu będziesz mógł załatwić wiele spraw w Hiszpanii. Numer będzie potrzebny do otwarcia konta bankowego w większości banków hiszpańskich, podjęcia pracy na terenie tego kraju, kupna, czy nawet wynajmu nieruchomości.

Dokument ten nie jest jednak identyfikacyjnym, dlatego będzie ważny tylko razem z naszym dowodem osobistym lub paszportem.

Poniższe informację dotyczą osób posiadających obywatelstwo jednego z krajów Unii Europejskiej (+ Szwajcaria oraz kraje będące stroną w Porozumieniu EOG).

Nadanie tylko numeru NIE

Jako obywatele Unii Europejskiej o samo nadanie numeru możemy postarać się nawet przez ambasadę Hiszpańską w Polsce. Nadanie, jak w każdej urzędowej sytuacji, może się ciągnąc miesiącami i kosztuje 9,64 €. Przebywając w Hiszpanii na wizytę w urzędzie trzeba się zarejestrować na stronie urzędu. W zależności od obłożenia spraw w urzędzie wyznaczony termin może być w kolejnym tygodniu lub miesiącu.

Nadany numer NIE bez rezydencji
Nadany numer NIE bez rezydencji

Nadany numer NIE bez rezydencji

Ze sobą wystarczy zabrać:

  • potwierdzenie terminu spotkania (możemy pokazać na komórce),
  • uzupełniony formularz EX-15 w 2 kopiach,
  • dowód wpłaty z banku (dokumenty do wpłaty generujemy na stronie urzędu Policia Nacional – wybierz punkt “Asignación de Número de Identidad de Extranjero (NIE) a instancia del interesado.“)
  • i paszport lub dowód osobisty.

Wpłatę do banku możemy wykonać w konkretnych placówkach. Najłatwiej wejść do pierwszego lepszego i po prostu zapytać się w którym w okolicy można dokonać opłaty. Bardzo często bank przyjmujący opłaty urzędowe jest placówką najbliżej urzędu do którego idziemy. Nie powinniśmy zatem odczuć w tej sprawie żadnej złośliwości ze strony Hiszpanów.

Złożony dokument trzeba czymś jeszcze zawnioskować. Najpopularniejsze powody to chęć otworzenia konta bankowego lub kupna nieruchomości na terenie Hiszpanii.

Po złożeniu wszystkiego, otrzymamy informację kiedy zgłosić się po odbiór kartki A4 z naszym numerem NIE. Na odbiór nie trzeba się umawiać i ze sobą wystarczy zabrać paszport lub dowód osobisty.

Rezydencja i numer NIE za jednym razem

O numer NIE z rezydencją, w postaci zielonej karty, będziemy się starać, kiedy na stałe zamieszkamy w Hiszpanii. W każdej innej sytuacji wystarczy tylko nadanie samego numeru NIE jak powyżej. Potwierdzenie rezydencji otrzymamy jeśli spełnimy kilka wymogów w zależności od naszej sytuacji. Poniżej przybliżę 3 najpopularniejsze przypadki.

1. Rezydencja związana z pracą w Hiszpanii

Rewers karty rezydencji i numer NIE
Rewers karty rezydencji i numer NIE

Przeprowadzamy się do Hiszpanii i mamy tu już umówioną pracę. Podpisanie umowy poprzedza załatwienie numeru Ubezpieczenia Społecznego (Seguridad Social) – wystarczy wypełnić wniosek z adresem hiszpańskim i z dowodem osobisty lub paszportem udać się na wizytę do odpowiedniej placówki w godzinach jej urzędowania. Z numerem SS możemy już podpisać umowę, ale pracodawca będzie zapewne wymagał byś miał już chociaż potwierdzenie terminu wizyty wyrobienia numeru NIE (i konto bankowe).

Na ustalone spotkanie w urzędzie w sprawie nadanie numeru NIE, będzie nam potrzebne:

  • potwierdzenie terminu spotkania (możemy pokazać na komórce),
  • uzupełniony formularz EX-18 w 2 kopiach,
  • oryginał i kopia podpisanej umowy z pracodawcą,
  • dowód wpłaty z banku (12 €; dokumenty do wpłaty generujemy na stronie urzędu Policia Nacional – wybierz punkt “Certificado de registro de residente comunitario o Tarjeta de residencia de familiar de un ciudadano de la Unión.“)
  • i paszport wraz z jego fotokopia.

Z tym wszystkim udajemy się na umówiona wizytę i otrzymujemy termin odbioru naszej “Zielonej karty” z numerem NIE i potwierdzenie z którym mamy się pojawić po jej odbiór.

2. Rezydencja bez pracy w Hiszpanii (dochód z zagranicy)

Awers karty rezydencji i numer NIE
Awers karty rezydencji i numer NIE

W wypadku, kiedy pragniemy posiadać rezydencję w Hiszpanii, a mamy własną działalność gospodarczą lub inne dochody niepochodzące od hiszpańskiego pracodawcy (praca zdalna, freelancer, itp.). W jasny sposób musimy potwierdzić urzędowi, że stać nas na własne utrzymanie w Hiszpanii, czyli to co w poprzednim wypadku czyni umowa o pracę. Taką umowę możemy zastąpić przedstawiając 2 rzeczy:

  • wyciąg z naszego konta banku w Hiszpanii z kwotą co najmniej 5 tysięcy euro
  • i potwierdzenie wykupienia  prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na okres przynajmniej 1 roku.

Pozostałe elementy z listy się nie różnią, choć można również dodać dokumenty potwierdzające założenie działalności gospodarczej, jeśli działa ona na terenie Hiszpanii.

3. Członek rodziny z powyższych przypadków

Posiadając potwierdzenie związku małżeńskiego i/lub akta urodzenia dzieci, powodem wydania rezydencji z numerem NIE będzie towarzyszenie osobie, która jest jednym z dwóch powyższych przypadków. Akt małżeństwa i urodzenia powinny być albo przetłumaczone na język hiszpański albo w wersji odpisu wielojęzycznego wydawany przez polskie Urzędy Stanu Cywilnego za dodatkową opłatą.

Lista potrzebnych dokumentów modyfikujemy więc do:

  • potwierdzenia terminu spotkania (możemy pokazać na komórce),
  • uzupełniony formularz EX-18 w 2 kopiach,
  • potwierdzenie powiązań rodzinnych (akt małżeństwa i/lub urodzenia dzieci) z osobą z powyższych przykładów
  • umowa o pracę członka rodziny lub inne dokumenty potwierdzające możliwość utrzymania się w Hiszpanii (jak w 2 przypadku)
  • dowód wpłaty z banku (12 €; dokumenty do wpłaty generujemy na stronie urzędu Policia Nacional – wybierz punkt “Certificado de registro de residente comunitario o Tarjeta de residencia de familiar de un ciudadano de la Unión.“)
  • i paszport wraz z jego fotokopia.

Pierwsze zielone kartki z rezydencją są ważne przez okres 5 lat. Wydawane jest na nietrwałym materiale. Najlepiej od razu pójść je zalaminować. Najlepiej jakość je zabezpieczyć (ale laminowanie podobno jest niedozwolone i może zostać uznane za fałszowanie). Po tym czasie możemy zgłosić się ponownie o wydanie już stałej rezydencji.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłam niektórym sytuację z numerem NIE. Dajcie znać, czy pomocne były by przykłady uzupełnienia potrzebnych dokumentów. Mogę coś takiego przygotować.

A póki co ¡Hasta próximo!

23 odpowiedzi na “Numer NIE – najważniejszy dokument dla obcokrajowca w Hiszpanii”

  1. Bardzo praktycznie informacje 🙂 Super sie czyta!
    Jedna rzecz jest dla mnie niejasna i dotyczy dokumentów potrzebnych do rozpoczęcia pracy. Jaka jest różnica pomiędzy rezydentura (zielona karta) a empadronamiento? Czy jako osoba, która jeszcze nie znalazła pracy, potrzebuje cos wiecej niz tylko NIE (bez rezydentury), SS i konto w banku?

    1. Dzień Dobry Aniu!
      Dziękuję za miłe słowa.

      Empadronamiento to odpowiednik naszego polskiego zameldowania w konkretnym mieszkaniu/domu. To dotyczy również Hiszpanów, dzięki temu możemy np. głosować w lokalnych wyborach, a Ty z zameldowaniem + NIE możesz zarejestrować się do Centro de Salud w Twojej okolicy (taki odpowiednik NFZ – wymogi dokumentów mogą się nieco różnic w różnych autonomiach).

      NIE to Twój numer identyfikacyjny w Hiszpanii (taki PESEL), obowiązkowy dla każdego obcokrajowca. Hiszpanie załatwiają wszystko na swój dowód osobisty, Ty potrzebujesz dowód polski/paszport + NIE, żeby załatwić tutaj większość spraw.

      SS to tak jakbyś miała swój indywidualny numer w polskim ZUS.

      Podsumowując – do rozpoczęcia pracy (podpisania umowy) wystarczy tylko NIE (bez rezydentury), SS i konto w banku.
      Po podpisaniu umowy powinnaś jednak wyrobić NIE z rezydenturą (zielone), wtedy to tylko formalność, a ułatwia załatwianie wszelakich spraw w Hiszpanii. Certyfikat NIE (biała kartka) potwierdza Twoją rejestrację i związki z Hiszpanią, ale nie potwierdza, że mieszkasz tu na “stałe” i płacisz podatki, dlatego człowiek za ladą może uznać go za niewystarczający.

      1. Bardzo, bardzo dziekuje za odpowiedz! Wszystko jest już dla mnie jasne!
        Dam znac jak poszlo, jestem nastawiona pozytywnie, jak zwykle 🙂

  2. Dziewczyny – koniecznie sprawdzajcie fakt meldunku!!! Jest on niezbędny do wyrobienia numeru NIE. A kto żyje w Hiszpanii wie ze meldunek to poważna sprawa dla osoby meldujacej – bo jest to poniekat na granicy prawa. Dziś otrzymałam numer NIE, ale nie było łatwo – miałam wszystko co potrzebne a i tak mnie przemaglowali mocno. Także zmieniło się kilka rzeczy – cena NIE to 12e a nie 10, meldunek musi być, dane na innych dokumentach musza być takie jak na meldunku, kontrakt musi mieć pieczęć firmy lub skan dowodu osobistego właściciela. Moim znajomym odmówiono nadania tego numeru – a podejrzewałam że mi zrobią to, było u mnie bardzo ciężko przekonać urzędników (policję) o tym ze ten numer jest mi niezbędny.

    1. Dziewczyny i Chłopaki! Droga Mimi, bez paniki! Dziękuję za zwrócenie uwagi o nieaktualnej wysokości opłaty przy NIE z rezydencją.
      Oczywiście w zależności od autonomii (a raczej od urzędnika za ladą) mogą pojawić się wymyślne dodatkowe wymogi dokumentów. Warto w takim wypadku pójść z wydrukowaną normą prawną, aby taki jegomość palcem pokazał, że potrzebne są jeszcze jakieś dodatkowe papiery.
      Meldunek (empadronamiento) nie jest potrzebny do wyrobienia NIE, chyba, że Twoim celem jest udowodnienie jak długo przebywasz w Hiszpanii. W wypadku obywateli UE jest zbędny – warto przypomnieć urzędnikowi, że Polska jest w UE, bo niestety brak tej świadomości jest na porządku dziennym.
      Jakbyś mogła wyjaśnić co rozumiesz, przez “poważna sprawa dla osoby meldującej – poniekat na granicy prawa”. Do zameldowania (empadronamiento) wystarczy:
      dla rezydentów: wniosek + umowa najmu + NIE z rezydencją + paszport/dowód
      dla nierezydentów: wniosek z podpisem właściciela mieszkania + umowa najmu + paszport (dobrze mieć też ze sobą certyfikat NIE, jeśli go masz)
      W obu przypadkach najlepiej wziąć ze sobą jeszcze np. umowę na internet/prąd/gaz/wodę + opłaconą fakturę (może być elektroniczna) lub kopertę z jakimś oficjalnym listem, który dostaliśmy na ten adres. To dodatkowo potwierdzi, że mieszkamy pod konkretnym adresem.

  3. Niecały miesiąc temu płaciłam wciąż 10 euro za wyrobienie NIE. Generalnie wszystko zgadzało się z tym co piszesz w artykule, z tą różnicą, że chcieli od nas po jednym zdjęciu… Słyszałam, że różnie to bywa, ale u nas z kompletem dokumentów (EX-15, paszport plus kopia, opłacona tasa i zdjęcie) poszło sprawnie. Natomiast do zameldowania wystarczyły: NIE, paszport, umowa najmu plus rachunek za prąd. Przed nami rezydencja. Pozdrawiam!

    1. Cześć Ela, ceny NIE z i bez się różnią. Samo NIE to koszt 9,64€ (bez zmian), a wyrobienie NIE z rezydencją (od lipca 2018) podrożało do 12€.
      Pierwsze słyszę, że chcą zdjęcie. Możesz powiedzieć w jakiej autonomii składałaś wniosek? Może znajdę dzięki temu powód dla którego akurat tam potrzebują dodatkowo fotografii…
      Pozdrawiam!

      1. Wiem, że jest różnica czy się składa od razu z rezydencją czy tylko NIE i pewnie stąd wynika dużo nieporozumień. Ja piszę tylko o NIE. Tak czy inaczej, jestem w regionie Walencji.

  4. Witam, pracuję w Hiszpanii, mam umowę na 3 miesiące oraz biały numer NIE. Potrzebuję zielonego – czy będę mieć problem, by go otrzymać?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    1. Cześć Marta,
      nie powinnaś mieć problemów z dostaniem NIE z rezydencją jeśli pracujesz, choć z racji umowy na krótki termin zabrałabym na składnie wniosku też np. dodatkowo zameldowanie i próbowała to załatwić możliwie najszybciej.
      Na pewno nie daj się biurokracji i podkreślaj, że Polska jest w UE. W zależności od autonomii możesz się spotkać z różnymi wymysłami urzędników/danej placówki, ale wymogi do spełnienia w tym zakresie są ogólne dla całej Hiszpanii.

  5. Witam wszystkich,
    Pisze z nowinami. Byłam na Policia Nacional złożyć wniosek EX15 o nadaniu numeru NIE (tymczasowego). Na początku Pani (dosc nerwowa) powiedziała, że tak wszystko się zgadza, po czym po chwili dodała, że nie może przyjąć mojego wniosku. Wskazała palcem na podanie, w którym zaznaczyłam powód składania wniosku (MOTIVOS □Por intereses económicos □Por intereses profesionales □Por intereses sociales). Ja zaznaczylam Por intereses profesionales. Poinformowano mnie, ze jezeli szukam pracy, powinnam przyjść z umowa o pracę i wnioskować o NIE w postaci zielonej karty (Certificado UE). Pani rozmawiajaca ze mna na moja probe pytan zaczęła machać rękami, wzdychać i odpowiadała bynajmniej nie w sposób uprzejmy. Zostałam powiadomiona, ze NIE, o które się staram jest tylko dla turystów przebywających poza granicami lub w Hiszpanii poniżej 3 miesięcy. Dadala rowniez, że jako obywatelka UE mam prawo podpisać umowę o pracę na podstawie paszportu, numeru SS i posiadając konto w banku. Wszystko jest dla mnie jasne. Co mnie smuci to to, że pracodawcy często nie chcą podpisać umowy z osoba nieposiadająca NIE (nie znając lub nie respektując prawa) oraz to, ze zalozenie konta w banku bez numeru NIE jest prawie niemożliwe. Bardzo to wszystko nielogiczne.

    1. Cześć Aniu, to jest właśnie hiszpańska logika, ale…
      Faktycznie sama chęć podjęcia pracy w Hiszpanii nie jest wystarczającym powodem aby otrzymać NIE. W Polsce też nie chcielibyśmy dawać pozwolenia na przebywanie wszystkim obcokrajowcom, którzy szukaliby szczęścia i tworzyliby jeszcze większe statystyczne bezrobocie w kraju (bezrobocie tutaj przekracza 15%!). Hiszpania jest miejscem, gdzie bardzo wiele osób przyjeżdża “na dziko” szukać szczęścia i słońca, a przy tym nie posiadają żadnych konkretnych kwalifikacji. Więc nie dziwi mnie, że z wydawania NIE zrobili sobie dodatkowe utrudnienie dla takich osób trafiających tu właśnie “na dziko”.

      Co jest więc odpowiednim i najczęstszym powodem starania się o NIE (bez rezydencji) -> potrzeba założenia hiszpańskiego konta bankowego, zakup nieruchomości na terenie tego kraju, współpraca zagraniczna z firmą hiszpańską albo jakieś powinowactwo rodzinne z mieszkańcami Hiszpanii.

      Osobiście idąc wyrobić NIE bez rezydencji nie wypełniłam pola Motivos. Na miejscu (po angielsku!), wytłumaczyłam urzędnikowi, że mieszkam z partnerem w Hiszpanii i potrzebuje konta bankowego. Urzędnik sam uzupełnił mój wniosek po hiszpańsku czymś w stylu “powody bankowe”.

  6. Hej, dzięki za dokładne opisanie tematu! Ja mam tylko pytanie czy orientujesz się, odnośnie residencii, czy mogę przedstawić jako dowód zarabiania moją polską umowę o pracę, przetłumaczoną przysięgle w Polsce? W Algeciras, gdzie będę to załatwiać, poinformowano mnie, że powinnam im pokazać takie kwity, żeby udowodnić, że mam ok 600-700 eur miesięcznie na przeżycie (w Andaluzji bieda, dużo przybyszów z południa, więc od przyjezdnych też mają niższe wymagania finansowe) 😉

    1. Hey, myślę, że jak najbardziej możesz spróbować – podobnie jak robią to ludzie pobierający emeryturę nie w Hiszpanii. Grunt to trafić na ogarniającego za biurkiem urzędnika i udowodnić hiszpańskiemu urzędowi, że stać Cię na samodzielne utrzymanie w Hiszpanii. No i jeśli pracujesz w to też koniecznie EKUZ wyrobiony możliwie najkrócej przed staraniem się o rezydencję. Chyba, że chcesz wykupić prywatną opiekę w Hiszpanii. 🙂
      Pozdrawiam!

  7. hej mam pytanie, otrzymalem “biale NIE” 3 miesiace temu i teraz otrzymalem prace i chcialbym ubiegac sie o “zieloe NIE”, stale. Czy znowu mam wybrac Certificado UE przy umawianiu sie na necie . Plus w miedzyczasie zmienilem adres zamieszkania , i mam go na “bialym NIE ” oraz w SSN czy to bedzie problem ( na kontrakcie nie ma adresu) . Oraz kontrakt mam w formie elektronicznej , czy to tez moze byc problem ? z gory dziekuje z odpowiedz . pozdrawiam

    1. Cześć Dawid,
      i tak czeka Cie ponowne składanie wniosku, ale tym razem Ex-18 o certyfikat rejestracji jako rezydent (w tej chwili masz tylko numer NIE nadany), ale na tym wniosku wpisujesz
      już posiadany numer NIE (bo ten się nie zmienia).
      Nie jestem pewna jak to wygląda z wersją elektroniczną kontraktu. Słyszałam, że zwracają uwagę na pieczęć firmy, ale w takim wypadku nie zaszkodzi wydrukować potwierdzenie z banku otrzymanych przelewów/wypłat z firmy dla której pracujesz. To na pewno potwierdzi, Twoją sytuację. 🙂
      Na wniosku Ex-18 masz miejsce na wpisanie aktualnego adresu. Jeśli chcesz mieć pewność, że ze zmianą adresu nie będzie problemów, to warto się na aktualny adres wcześniej zameldować.
      Pozdrawiam i powodzenia! Jak pracujesz, to powinna być formalność, ale warto być przygotowanym na dziwne pomysły zza biurka. 😉

  8. Witam, moja mama chce wybrać się do Hiszpanii do pracy. Praca jest załatwiona, ale potrzebny jest numer NIE a pracodawca nie załatwia takich spraw. Chcemy się wybrać do Warszawy do Ambasady Hiszpańskiej złożyć wniosek o numer NIE. Czy jest wgl taka możliwość ??? Jak to wygląda ???

    1. Cześć Tomek, jeżeli Mama ma ustaloną/umówioną pracę, to Ambasada Królestwa Hiszpańskiego może stwierdzić, że numer NIE będzie musiała wyrobić już w będąc w Hiszpanii. Umowę z pracodawcą może podpisać na paszport (tak samo numer SS potrzebny do podpisania umowy może wyrobić na paszport). Z podpisaną umową o pracę Mama będzie się w Hiszpanii starała od razu o numer NIE z rezydencją (zielony).

  9. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zdjęć do numeru nie, są potrzebne czy nie. Słyszałam, że muszą być 2 na białym tle. Informacje są sprzeczne, wiec będę wdzięczna za pomoc. Anna

    1. Cześć Anno, w jednym z komentarzy Ela wspomniała, że w autonomii Walencji wymagali od niej zdjęcia. W żadnej innej sytuacji nie słyszałam, że zdjęcie jest potrzebne do wyrobienia numeru NIE. W oficjalnych wymaganych dokumentach również wymóg zdjęć nie istnieje.

  10. Witam, chciałabym się dowiedzieć jak to będzie, gdy znajdę pracę ( umowa na czas nieokreślony), wcześniej przed rozpoczęciem znajdę mieszkanie oraz podpiszę umowę najmu, posiadam tylko dowód osobisty, w którym momencie muszę wyrobić numer NIE ? Prawdopodobnie do podpisania umowy z pracodawcą będę potrzebować tego numeru. Dzięki z góry za pomoc

    1. Wszystko zależy od regionu i pracodawcy. Ogólnie lepiej funkcjonować na paszporcie, na jego podstawie możesz wyrobić numer SS, który wraz z paszportem wystarczy do podpisania umowy z pracodawcą.
      Po podpisaniu umowy składasz dopiero o NIE i to już z rezydencją od razu.

      Jeśli nie masz ustalonych jeszcze szczegółów z żadnym pracodawcą, to prawdopodobnie będzie wymagać numeru NIE, wtedy czeka Cie załatwianie najpierw NIE bez rezydencji. (Tak wiem, hiszpańska logika.)

      Istnieje możliwość, że pracodawca (i urząd) pójdą Ci na rękę i zamiast paszportu uwzględnią dowód osobisty. Z doświadczenia jednak przygotowałabym się na trudności w tym zakresie i kategoryczną odmowę. Takie sytuacje dotyczą głównie ludzi w wąskich specjalizacjach zawodowych – w przypadku których pracodawcom ciężko obsadzić stanowisko.

      Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Znalazłeś coś przydatnego? Skomentuj i podziel się z innymi. :)